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FACULTY REMEDIATION GUIDELINES

PURPOSE
The purpose of these guidelines is to assist directors in assuring faculty members who will

be teaching in new content/clinical areas [i.e., not already approved by the BRN] are
clinical competent.

STATUTORY AUTHORITY

Section 1420(c) contains definition of clinical competency:

"Clinically competent" means that a nursing program faculty member possesses and
exercises the degree of learning, skill, care and experience ordinarily possessed and

exercised by staff level registered nurses of the clinical unit to which the instructor (faculty
member) is assigned.

INTERPRETATION OF REGULATIONS

Faculty members, for BRN purposes, include BRN approved instructors, assistant
instructors, and clinical teaching assistants. To teach in a new content/clinical area, the
faculty member must be able to function at the level of a staff RN in the specified clinical
areas (Med. Surg., Obstetrics, Pediatrics, Mental Health, Geriatrics).

Evaluation of Competency: Evidence of direct patient care experience in clinical area
preferably within the last 5 years. Sufficient evidence of continuing education classes that
support the requested content/clinical area(a) taken in the last 5 years.

Plan to Gain Clinical Competency: Includes the following:

1. Director, in consultation with the content expert and faculty member, formulates a

written remediation plan that includes:

a) Specific measurable theory and clinical objectives sufficient to validate competency

in the new content/clinical areas;

b) Specific plan of activities sufficient to validate theory/clinical competency;

The program director may elect to send the assigned NEC a copy of the proposed

remediation plan for comment prior to implementation.

3. The faculty member meets with the agency’s representative or program’s content
expert, or both, to implement the remediation plan.

4. Upon completion of the plan, the faculty member presents the director written
verification from the preceptor or content expert, that the faculty member has
demonstrated the competency level of a staff RN and met the theory and clinical
objectives specified in the remediation plan.

SUBMIT TO BRN:

1. Remediation plan;

2. Verification of competency;

3. Faculty appointment form for specified area(s).

N
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FACULTY CONTENT EXPERT

1424. Requlation

(h) The faculty shall be adequate in type and humber to develop and implement the
program approved by the Board, and shall include at least one qualified instructorin

- each of the areas of nursing listed in Section 1426 who shall be responsible for the
educational program in that area. Nursing faculty members whose teaching
responsibilities include subject matter directly related to the practice of nursing shall
be clinically competent in the areas to which they are assigned.

Interpretation

Each school must have at least one content expert in each area of nursing; one person
can qualify for more than one area. The required areas are interpreted as medical-
surgical, obstetrics, pediatrics, psychiatric and geriatric nursing.

Methods to Qualify as a Content Expert

EITHER Master's degree in the area.

OR Master's degree in another area and additional theoretical and clinical
experience as shown below.

THEORY - £r7+eR -- Course work in content area equivalent to 30
hours of continuing education or 2 semester
units/3 quarter units,

OR -- ANA certification,
AND

CLINICAL -£r7HER -- Clinical experience in content area to equal 30
eight-hour shifts within the last three years.

or-- Clinical experience teaching the content area
(e.g., geriatrics) for a minimum of 2 semesters
or 3 quarters. '
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